top of page

In gesprek met Kamerleden

Bijgewerkt op: 6 jun. 2020

Op woensdag 27 en donderdag 28 mei gingen wij respectievelijk in gesprek met het GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld en met D66-Kamerlid Jan Paternotte. Natuurlijk deden we dat digitaal, maar dat maakte de gesprekken niet minder interessant!


Corona was vanzelfsprekend hét onderwerp dat de gesprekken domineerden. Met name de impact van het online onderwijs en het aanpassen van de collegetijden kwamen aan bod. Er bestond veel zorg onder de studenten dat de avondcolleges ook na de corona-pandemie behouden blijven. Dat zien de studenten niet zitten.


Met Lisa Westerveld, die zelf ook actief is geweest in de medezeggenschap, ging het gesprek vervolgens ook over duurzaamheid en wat een universiteit daarmee kan doen. Daarnaast benoemde Westerveld ook de risico's die flexstuderen, een van de kernstandpunten van DVS, met zich meebrengt. Tenslotte meldde ze dat GroenLinks graag inzet op meer financiering voor het hoger onderwijs, maar dat er ook andere posten zijn waar de partij meer in zou willen investeren.


Bij Jan Paternotte ging het gesprek naast de impact van corona over de wenselijkheid van loting bij studies. Paternotte gaf aan loting een rechtvaardigere manier van selecteren te vinden voor een aantal studies omdat de kansenongelijkheid tussen aankomende studenten kan wegnemen. Een aantal leden van De Vrije Student was het hier zeer mee oneens en benadrukte dat loting ook een zeer willekeurig element heeft, terwijl de impact op iemands leven groot is. Daarnaast ging het gesprek ook over de wenselijkheid van internationalisering, de door sommigen ondervonden buitenproportionele invloed van internationals in de medezeggenschap en over de wenselijkheid van diversiteitsquota.Al met al waren het twee zeer boeiende gesprekken met de twee Kamerleden. Als enige landelijke studentenpartij van Nederland vindt De Vrije Student het belangrijk dat wij ook ons landelijk laten horen. Daar passen gesprekken met Kamerleden goed bij. Wij gaan hier dus zeker mee door! Wil je ons hierbij helpen? Stem dan de komende weken op De Vrije Student bij de universitaire verkiezingen!UPDATE: Scienceguide schreef een uitgebreid artikel over het gesprek met Jan Paternotte. Lees het artikel hier!

144 weergaven

Comments


bottom of page