top of page

RUG, stop de samenwerking met de Chinese Fudan-universiteit

Bijgewerkt op: 16 mei 2020

De Vrije Student Groningen vindt dat de samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en de Chinese Fudan universiteit moet stoppen. De reden is de statutenwijziging van de Fudan universiteit die zij in december 2019 doorvoerde.[1] Volgens de studentenpartij komen hiermee de academische vrijheden van studenten en medewerkers in gevaar. De nieuwe statuten van de Fudan universiteit stellen dat een commissie van de Chinese communistische partij nu alle belangrijke beslissingen in de universiteit maakt.[2] Daarnaast heeft de  Universiteit academische vrijheid en onafhankelijkheid uit haar statuten heeft gehaald.[3] Zij stelt nu dat haar belangrijkste doel is: “docenten en studenten te wapenen met Xi Jinpings socialistische ideologie met kenmerken van China in het nieuwe tijdperk”[4].

Tevens is onlangs uitgelekt dat de Fudan universiteit onderzoek naar het coronavirus streng censureert.[5] Deze ontwikkeling is volgens facultaire fractievoorzitter Reender Reenders extra pijnlijk, omdat de universiteit niet alleen uitwisselingsprogramma’s met deze universiteit heeft, maar ook een gezamenlijke opleiding en diploma aanbiedt met de Fudan universiteit. “Het is onbegrijpelijk dat de RUG een gezamenlijk diploma heeft met een universiteit die als belangrijkste doel heeft het indoctrineren van haar studenten en docenten.”, aldus Reenders.

Reenders besluit: “Academische vrijheid en onafhankelijkheid in onderzoek zijn kernwaarden van de Nederlandse academische gemeenschap. Die horen bij de RUG voorop te staan.” Daarom roept De Vrije Student de RUG op om zo spoedig mogelijk de samenwerking met de Fudan universiteit te beëindigen.

88 weergaven

Comments


bottom of page